Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, η Α΄Τάξη του σχολείου μας με την συνοδεία της Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης κ. Συριγιάννη Μαρίας. της Διευθύντριας του σχολείου μας κ. Ζιώγα Μαρίας και των Φιλολόγων εκπαιδευτικών κ. Αθανασίου Χρήστου και κ. Χαμπίδη Θεόδωρου, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού στα Φλογητά Χαλκιδικής. Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα ιστορικό συγκρότημα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αλλά και πολιτιστικής σημασίας, που ξεπροβάλλει ανάμεσα στους ελαιώνες στα Νέα Φλογητά, στο παλαιό μετόχι της αγιορείτικης μονής Αγίου Παντελεήμονος που ανάγεται στο 1311. Ωστόσο, τα υφιστάμενα κτίρια χρονολογούνται από το 1853 έως το 1909. Τη δεκαετία του 1920 εγκαταστάθηκε νοσοκομείο του Αμερικάνικου Ερυθρού Σταυρού με το Κεντρικό Κτίριο να λειτουργεί ως η βασική κτιριακή μονάδα του. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το συγκρότημα μετατράπηκε σε έδρα των κατοχικών δυνάμεων, ενώ το 1960 μετά από καταστροφική πυρκαγιά, εγκαταλείφθηκε.
Το 1999 το συγκρότημα περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Σήμερα, το μνημειακό σύνολο, καταλαμβάνοντας έκταση 27 περίπου στρεμμάτων, αποτελείται από ένα συγκρότημα δύο κτιρίων του αρχικού πυρήνα (Κεντρικό και Παλαιό Κτίριο), ένα περιφερειακό (μεμονωμένο κτίριο), καθώς και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις.
Εκεί παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη συντήρηση αρχαιοτήτων και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (αίθουσα με εκθέματα από τη Χριστιανική Χαλκιδική) και στην περιοδική έκθεση «Η Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική».
Η διεξαγωγή των προγραμμάτων αποτελούνταν: α) από την παρουσίαση της ιστορίας του χώρου και τη χωρο-χρονική τοποθέτηση αυτού μπροστά στον ανάγλυφο χάρτη, β) ερωτοαποκρίσεις μεταξύ αρχαιολόγων και μαθητών, γ) διάλογο και διάδραση για την κατανόηση πρακτικών και μεθόδων σε θέματα συντήρησης, ε) συμμετοχικές ενέργειες στη διαδικασία μάθησης και ψυχαγωγίας στ) εκπαιδευτικά φύλλα εργασίας με συγκεκριμένη θεματική ζ) αφηγήσεις και διηγήσεις από μαθητές και ενήλικες.
Ο χώρος των Νέων Φλογητών και το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού προσφέρει μια δυναμική και “ολιστική” προσέγγιση αρχαιολογικού χώρου και επισκέπτη.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σε ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και να έρθουν σε επαφή με την πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά της Χαλκιδικής.