Ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι ‘αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας. Γεννήθηκε στην Κυρήνη το 276 π.Χ.. Διετέλεσε διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και  μπορεί με άνεση να χαρακτηριστεί ως γεωγράφος, γεωδαίτης, μουσικός, ποιητής, ιστορικός, φιλόλογος και συγγραφέας. Σε αυτόν οφείλεται η κατάργηση του διαχωρισμού “Έλληνες” – “Βάρβαροι” καθώς υποστήριζε ότι οι άνθρωποι πρέπει να χαρακτηρίζονται από τις πράξεις τους και όχι από την καταγωγή τους.

Ο Ερατοσθένης πριν 2500 περίπου χρόνια με μοναδικά εργαλεία την φιλομάθεια και το μυαλό του υπολόγισε την ακτίνα της Γης με λάθος της τάξεως του  2%. Το πείραμά του συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο όμορφα όλων των εποχών.

Έτσι, την ημέρα της  εαρινής ισημερίας και την ώρα του μεσημεριού, στο 7ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, το τμήμα των Μαθηματικών Κατεύθυνσης της Β Λυκείου ενημερώθηκε για την ζωή και το έργο του Ερατοσθένη. Στη συνέχεια, με βάση τις οδηγίες του ΠΑΝΕΚΦΕ και ταυτόχρονα  με πολλά άλλα σχολεία από όλον τον κόσμο,  υλοποίησε το διάσημο πείραμα.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Εφραιμίδου Κατερίνα

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το πείραμα  ΕΔΩ

 

Συμμετοχή στο διεθνές πρότζεκτ “Eratosthenes Experiment”

Αφήστε μια απάντηση