Η Συμφωνία του Αποχαιρετισμού του Haydn
Όταν γεννήθηκε η συμφωνική μουσική
Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, οι μαθητές της Β τάξης του Λυκείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη «Συμφωνία του Αποχαιρετισμού» του Τζόζεφ Χάυντν, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα, σε κείμενο-παρουσίαση του Κώστα Χάρδα και με μαέστρο τον Paul Chiang, παρουσίασε τον πατέρα της συμφωνικής μουσικής Τζόζεφ Χάυντν μέσα από την περίφημη ‘Συμφωνία’ του. Ιδιοφυής και καινοτόμος, με μνημειώδη αίσθηση του χιούμορ, και στοργικός για τους συναδέλφους του, o Χάυντν δημιούργησε τις βάσεις για την πορεία της κλασικής μουσικής, εντάσσοντας στη δημιουργία τους τις ιδέες του διαφωτισμού. Η συμφωνία αυτή, εκτός από ένα μουσικό αριστούργημα, αποτελεί ίσως και τον πρώτο ιστορικά τρόπο διεκδίκησης εργασιακών συνθηκών στον χώρο της μουσικής, ενδεικτικό των εννοιών του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας που πλάθονταν ήδη στο διανοητικό περιβάλλον της εποχής.
Συνοδοί καθηγητές: Αθανασίου Χρήστος, Κοκαβέσης Φώτης, Παπαγεωργίου Βασίλειος.
Διδακτική επίσκεψη της Β τάξης του Λυκείου μας στη «Συμφωνία του Αποχαιρετισμού» του Τζόζεφ Χάυντν με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.