Στις 20/2/2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Τμήματος Α1 του σχολείου μας επισκέφθηκαν το εργαστήριο αστικής βιωσιμότητας και κυκλικότητας της incommon «Κύκλος» στο πλαίσιo του περιβαλλοντικού προγράμματος «Κυκλική Οικονομία».

Με την παιδαγωγική καθοδήγηση των υπευθύνων του εργαστηρίου Φίλιππου Ναχμία και Σοφίας Πετρίδου, τα παιδιά, αφού εξερεύνησαν και εξοικειώθηκαν με τον φιλόξενο και καλαίσθητο χώρο, συζήτησαν και ανέλυσαν αρχές της κυκλικής οικονομίας όπως ο Σεβασμός, η Μείωση, η Επανάχρηση και η Επισκευή ως απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός οικονομικού μοντέλου που προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίπεδο όχι μόνο της παραγωγής και της βιομηχανίας αλλά και στα πλαίσια της καθημερινής διαβίωσης στη γειτονιά και στην πόλη. Επίσης, τα παιδιά ενημερώθηκαν με παραδείγματα από τις υλοποιημένες δράσεις του Κύκλου και της incommon, όπως την εγκατάσταση συνοικιακού κομποστοποιητή στην πλατεία, την καινοτόμο επιχείρηση «Κάφσιμο», που μετατρέπει τα υπολείμματα καφέ σε καύσιμη ύλη-μπριγκέτες, τα εργαστήρια επισκευής (repair cafes) τα οποία οργανώνονται στο χώρο και την πλούσια Δανειστική Εργαλειοθήκη (Library of Things) η οποία λειτουργεί δωρεάν για το κοινό.

              Στη συνέχεια οι μαθήτριες και οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικό δημιουργικό εργαστήριο κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν την ευκαιρία με εμπειρικό τρόπο να εξοικειωθούν με την έννοια της Επανάχρησης. Χρησιμοποιώντας βασικά εργαλεία της Δανειστικής Εργαλειοθήκης συνεργάστηκαν σε δυάδες και κατασκεύασαν καινούρια χρηστικά αντικείμενα από άχρηστα υλικά, στην προκειμένη περίπτωση μολυβοθήκες από ρετάλια ξύλου τα οποία αλλιώς θα κατέληγαν ως απορρίμματα. Τα παιδιά προσηλωμένα στο έργο τους και δίνοντας προσοχή στη λεπτομέρεια με τη δράση αυτή διαπίστωσαν τη χαρά και τον κόπο της κατασκευής, την αξία των υλικών και τη σημασία της Επανάχρησης.

     

Συνολικά, ο βιωματικός χαρακτήρας του προγράμματος, η φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα, η αμέριστη υποστήριξη των υπευθύνων και η ανταμοιβή της δημιουργικής εργασίας συνέβαλαν ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να προβληματιστούν για τις ως τώρα πρακτικές τους και να συνδιαλλαγούν σχετικά με εφαρμογές των αρχών της κυκλικής οικονομίας στην καθημερινότητά τους.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Δήμητρα Αθανασέλη και Χριστίνα Βασιλειάδου

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εργαστήριο Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας της incommon – Κύκλος