H πρώτη τάξη του σχολείου μας, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης για στήριξη της περιοχής μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023, πραγματοποίησε τριήμερη εκδρομή στην Θράκη με διαμονή στην Αλεξανδρούπολη. Οι στόχοι της εκδρομής ήταν :
α) οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίσουν το διαπολιτισμικό προφίλ της Θράκης και με βιωματικό τρόπο να προσεγγίσουν τις έννοιες που διέπουν την αρμονική συνύπαρξη των πολιτών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν:
- το Γενί Τζαμί της Κομοτηνής όπου τους υποδέχθηκε και ξενάγησε ο Μουφτής της περιοχής
- το Μνημείο του Ολοκαυτώματος της Κομοτηνής
- την Βυζαντινή Εκκλησία της Κοσμοσώτηρος στις Φέρρες
- τον Άγιο Νικόλαο στο Πόρτο Λάγος
- το άγαλμα του Μεχμέτ Αλή Πασά (ή Μωχάμετ Άλι) μιας ισχυρής όσο και αμφιλεγόμενης προσωπικότητας, πατέρα, του γνωστού από την επανάσταση του ’21, Ιμπραήμ. Η ύπαρξη του αγάλματος έγινε αφορμή για ερωτήσεις και προβληματισμό
β) Παράλληλα, η εκδρομή είχε περιβαλλοντικό χαρακτήρα και για τον λόγο αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες απόλαυσαν την πλούσια φύση στην περιοχή Τοξότες στο Νέστο ποταμό και ταυτόχρονα γνώρισαν την έκταση της καταστροφικής πυρκαγιάς βλέποντας πόσο κοντά στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης πλησίασε. Ενημερώθηκαν για την πλούσια πανίδα της λιμνοθάλασσας του Πόρτο Λάγος και απόλαυσαν την ομορφιά του. Ακόμη, οι μαθητές και οι μαθήτριες, δημιούργησαν μικρά υφαντά στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί χρησιμοποιώντας παλιά κομμάτια ρούχων ώστε να τους επικοινωνηθεί το μήνυμα της επαναχρησιμοποίησης των υλικών πριν αυτά καταλήξουν στην ανακύκλωση ή τα σκουπίδια
γ) Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης δεν μπορούσε παρά να εξεταστούν οι έννοιες της μνήμης και της εθνικής ταυτότητας μέσω των βιωματικών ξεναγήσεων στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αλλά και στο αρχαιολογικό μουσείο της Αλεξανδρούπολης και να συζητηθεί η αξιοποίησή τους για πολιτισμικούς και οικονομικούς λόγους
δ) Παράπλευρος στόχος της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν και η γνωριμία με επαγγέλματα της περιοχής. Οι μαθητές επισκέφτηκαν το ελαιοτριβείο Κύκλωπας στην Αλεξανδρούπολη όπου ξεναγήθηκαν και δοκίμασαν ξεχωριστές γεύσεις αγνού ελαιόλαδου. Γνώρισαν από κοντά όλη την ιστορία αλλά και το εμπόριο του μεταξιού στο Σουφλί και του καπνού στην Ξάνθη. Επισκέφτηκαν το μουσείο της Σκιάς στην Ξάνθη όπου έμαθαν μια νέα μορφή τέχνης και τεχνικής απεικόνισης. Τέλος, ενημερώθηκαν για τις σχολές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και πως αυτές κατανέμονται στις πόλης της Θράκης.
Συνοψίζοντας θα θέλαμε να πούμε ότι, περιπλανώμενοι στα στενά της παλιάς πόλης της Ξάνθης, στον πεζόδρομο της Κομοτηνής, στην παραλία της Αλεξανδρούπολης και στον περίφημο Φάρο της αλλά και στην χερσόνησο Παναγία της Καβάλας, αντιληφθήκαμε πόσο ευεργετική μπορεί να είναι η αρχιτεκτονική στην ψυχή του ανθρώπου και πως δε χρειάζεται να γκρεμίζεται το παλιό προκειμένου να αναδειχθεί το νέο. Άλλωστε όλα στη ζωή είναι ζήτημα της αποδοχής του «άλλου».
Το πρόγραμμα της εκδρομής ήταν πλούσιο σε περιεχόμενο και χαιρόμαστε που υλοποιήθηκε σε κλίμα συνεργασίας και συλλογικότητας χάρη στην παιδαγωγική στήριξη των συνοδών εκπαιδευτικών Ζιώγα Μαρίας, Αθανασέλη Δήμητρας και Εφραιμίδου Κατερίνας. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την διευθύντρια του σχολείου και αρχηγό της εκδρομής, Ζιώγα Μαρία η οποία δέχθηκε να συνοδέψει τους μαθητές μετά από την ξαφνική αδυναμία συμμετοχής του τρίτου συνοδού. Τέλος, δεν ξεχνούμε και την έμπρακτη συμβολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που για άλλη μια φορά στάθηκαν αρωγοί στις δράσεις του σχολείου μας.