Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη όλων των τάξεων του σχολείου μας στην Παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο.  Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε, μεταξύ άλλων, με κριτήριο τα ιστορικά δεδομένα της περιοχής, την ανάγκη βιωματικής σύνδεσης της σχολικής κοινότητας με έναν τόπο μαρτυρίου και αγώνων για το έθνος αλλά και με γνώμονα το περιεχόμενο διαφόρων διδασκόμενων γνωστικών αντικειμένων σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα.

Όσον αφορά την ιστορική αξία του συγκεκριμένου προορισμού θα πρέπει να αναφερθεί ότι την περίοδο της κατοχής το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου  προστέθηκε  στα άλλα μαρτυρικά χωριά του τόπου, όπως το Δίστομο, ο Χορτιάτης, τα Καλάβρυτα, η Κάνδανος, οι Λιγκιάδες, το Μεσόβουνο Εορδαίας κ.ά.. Ωστόσο, από την ίδρυση του, το 1542  το μοναστήρι συνδέθηκε αδιάσπαστα  με την ιστορία, την κοινωνική προσφορά και την παιδεία του τόπου. Καταστράφηκε δε πολλές φορές  σε περιόδους αγώνων  και εξεγέρσεων από το 1821 ως το 1943, γιατί υπήρξε το καταφύγιο των αγωνιστών και των απλών ανθρώπων της περιοχής σε καιρούς δύσκολους.

Ειδικότερα στις 29 Απριλίου του 1943 οι Γερμανοί ανατίναξαν το μοναστήρι. Έκτοτε παραμένει  κλειστό ως αδιάψευστος μάρτυρας της θηριωδίας του ναζισμού. Για το λόγο αυτό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία του γερμανού στρατιώτη Karl Faber που συμμετείχε  στα γεγονότα  της ανατίναξης. Ο Faber φωτογράφισε την καταστροφή της Μονής, ενώ πενήντα τρία χρόνια μετά, το 1996, μετανιωμένος έστειλε στον ηγούμενο του μοναστηριού μία επιστολή, όπως και το ημερολόγιό του και φωτογραφίες του μοναστηριού  πριν την ανατίναξή,  προκειμένου να βοηθήσει στην αποκατάστασή του. Στην ίδια επιστολή καταγράφεται ταυτόχρονα, η βία και η βαρβαρότητα του ναζισμού από τη μία και η δύναμη  του ανθρώπου να κατανοήσει τα λάθη του και να αναλάβει τις ευθύνες του από την άλλη.

Μέσα στο μισογκρεμισμένο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του Ολύμπου, εκεί όπου, λοιπόν, «η φύση βρήκε την καλή και τη γλυκιά της ώρα», πραγματοποιήθηκε βιωματικά η επέτειος της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου 1940, ως άσκηση αυτοσυνειδησίας και ιστορικής μνήμης. Οι μαθητές, αφού ξεναγήθηκαν στην ιστορία  της Μονής  από τον πατέρα Εφραίμ, διαβάστηκε το Πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης  για τον ορισμό του σημαιοφόρου  και των παραστατών, επιδόθηκε η σημαία  του σχολείου στους μαθητές από τον Διευθυντή κ. Γρηγόρη Μαυροκωστίδη  και ακούστηκαν τραγούδια της κατοχής από την ορχήστρα του σχολείου  προς τιμήν  όλων  όσοι έκαναν το χρέος τους.

Οι γενικές εντυπώσεις από το σύνολο της διδακτικής επίσκεψης υπήρξαν εξαιρετικές. Η ένθερμη φιλοξενία του πατρός Εφραίμ, η ανταπόκριση των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας, αλλά και το φυσικό τοπίο και η ιστορικότητα της Μονής υπήρξαν αναμφίβολα τα στοιχεία που συνετέλεσαν στην άψογη ολοκλήρωση της εν λόγω δράσης.

 

Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο

Αφήστε μια απάντηση