Ο παιδαγωγικός ρόλος των εκπαιδευτικών εκδρομών υπήρξε πάντα σεβαστός. Για τον λόγο αυτό και ανταποκρινόμενοι/ες στο αίτημα των μαθητών/τριών της Α’ τάξης και μετά από χρόνια αποχή από παρόμοιες δράσεις λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ίσχυαν αποφασίσαμε να διοργανώσουμε σε συνεργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ τάξης και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μία εκπαιδευτική – περιβαλλοντική εκδρομή στην Ξάνθη για το χρονικό διάστημα 16 έως και 18 Μαρτίου 2023. Ακολουθώντας πιστά το πρωτόκολλο διοργάνωσης των εκπαιδευτικών εκδρομών και μετά τη λήψη προσφορών από ταξιδιωτικά πρακτορεία, η επιλογή του “Mazi Travel & Events”, όπως διαπιστώθηκε, υπήρξε επιτυχής, καθώς με συνέπεια και ακρίβεια τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα, ώστε όσοι/ες συμμετείχαν, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες, να αισθανθούν ικανοποιημένοι/ες. Άλλωστε, ιδιαίτερα η διαμονή στο Hotel Z Palace 5* στην Ξάνθη θα πρέπει να τονιστεί ότι υπήρξε εξαιρετική.

Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της εκπαιδευτικής εκδρομής υπήρξε, πράγματι, ιδιαίτερα πλούσιο. Η επίσκεψη και η ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων της Καβάλας, στο Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης, στο Μουσείο της Σκιάς, στο Πόρτο Λάγος και τον Άγιο Νικόλαο και το Μουσείο Σαρακατσανέων, όπως και η ξεναγητική βόλτα στην Παλιά Πόλης της Ξάνθης από τη ΦΕΞ και η περιήγηση στην χερσόνησο Παναγία της Συνοικία του Μωχάμετ  Άλη στην Καβάλα ήταν ορισμένοι μόνο από τους σημαντικούς τόπους που τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά.

Στο πνεύμα της ανάπτυξης της διαπολιτισμικότητας και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αξίζει να τονιστεί η επίσκεψη-ξενάγηση των εκδρομέων σε τζαμί της Ξάνθης από τη Μουφτεία της πόλης, όπως και η επίσκεψη και υποδοχή από τη σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Σμίνθης. Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να παίξουν και να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά του πομακικού ορεινού όγκου της Ξάνθης, ανταλλάσσοντας όχι μόνο εμπειρίες από τη σχολική ζωή αλλά και δώρα.

Παράλληλα, όμως, η επίσκεψη στους Τοξότες της Ξάνθης και τα Στενά του Νέστου προσέδωσαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη τον απαραίτητο περιβαλλοντικό χαρακτήρα της εκδρομής, μιας και τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτήν είναι τα ενεργά μέλη δύο περιβαλλοντικών προγραμμάτων από τα διάφορα που κατά τη φετινή σχολική χρονιά εκπονούνται στο σχολείο.

Οι έξοδοι και βόλτες στην Ξάνθη και την Καβάλα, πάντα οργανωμένες και προσχεδιασμένες, έδωσαν την ευκαιρία στους εκδρομείς να γνωρίσουν την πλούσια τοπική κουζίνα και να απολαύσουν τη φιλοξενία των κατοίκων των πανέμορφων αυτών πόλεων.

Από τη θέση αυτή, λοιπόν, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το πρακτορείο “Mazi Travel & Events” για τη διοργάνωση της όλης εκδρομής, σύμφωνα με ό,τι ακριβώς ορίστηκε από τη σχολική κοινότητα, το Hotel Z Palace 5* στην Ξάνθη για τις εξαιρετικές υπηρεσίες διαμονής των συμμετεχόντων, φυσικά τους/τις εκπαιδευτικούς – συνοδούς, κα. Πορτοκαλίδου Ξένη, κα. Αθανασέλη Δήμητρα και κο. Τσιατμά Ιωάννη, για την υπομονή και την ουσιαστική παιδαγωγική στήριξη των συμμετεχόντων και βέβαια τα παιδιά. Η συμμετοχή των παιδιών υπήρξε εξαιρετική τόσο όσον αφορά την τήρηση του προγράμματος όσο και όσον αφορά την εν γένει συμπεριφορά και στάση τους. Συνεργάστηκαν, ανταποκρίθηκαν και τήρησαν όλα τα προβλεπόμενα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η αίσθηση που δημιουργήθηκε από την εφαρμογή του προγράμματος της εκπαιδευτικής επίσκεψης της Α’ τάξης στην Ξάνθη εν τέλει μάς γέμισε ικανοποίηση, καθώς χάρη σε αυτή διαμορφώσαμε ένα κλίμα συσπείρωσης, συλλογικότητας και εγγύτητας. Χαιρόμαστε για την άψογη συνεργασία μας με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και δεσμευόμαστε για μελλοντικές παρόμοιες δράσεις.

 

Η Αν. Διευθύντρια

 

Εφραιμίδου Αικ.

Περιβαλλοντική Εκδρομή στην Ξάνθη