Κατά το χρονικό διάστημα της περιόδου 10 έως 14 Οκτωβρίου 2022 μία ακόμη ομάδα του σχολείου μας στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ERASMUS+ KA229 PROJECT „ACTING NOW FOR FUTURE“ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την πόλη Kaunas της Λιθουανίας. Οι εταίροι του προγράμματος από την Εσθονία, την Τσεχία, την Πορτογαλία και την Κρήτη, μαζί με τη δική μας ομάδα και την ομάδα της χώρας υποδοχής, της Λιθουανίας,  μπόρεσαν να ανταλλάξουν εμπειρίες πάνω στον κοινό προβληματισμό που  δημιουργήθηκε χάρη στις επιτυχημένες προηγούμενες κινητικότητες. Οι εργασίες του προγράμματος εστιάστηκαν στο ζήτημα της «Φυσικής Κληρονομίας» με τις πολλές και σημαντικές του διαστάσεις, με άλλα λόγια άμεσα συνδεδεμένες με το ελληνικό περιβάλλον και τα ελληνικά οικολογικά δεδομένα σήμερα.  Οι εταίροι είχαν την ευκαιρία στο πλαίσιο των εργασιών της ολομέλειας αλλά και των επιμέρους ομάδων να συνθέσουν πλάνο κοινών δράσεων και να προβούν στην κατάθεση προτάσεων οι οποίες και υποβλήθηκαν ως μνημόνιο δράσεων στις τοπικές αρχές του Κάουνας.

     

Η συγκυρία των δράσεων αυτών ήταν ιδιαίτερα ευτυχής, καθώς την ίδια περίοδο στο Κάουνας λάμβαναν χώρα σημαντικές και ποικίλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ανάδειξης της πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022. Για το λόγο αυτό γίνεται κατανοητό πως το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα εμπλουτισμένο με εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Οι μαθητές του σχολείου μας ειδικά είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το σχολείο „Vyturio“ gimnazija και έτσι να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου σχολείου σε ώρες εφαρμογής του Αναλυτικού Προγράμματός του.

Παράλληλα, όμως, οι παρουσιάσεις των εργασιών για τις οποίες είχαν προετοιμαστεί για άλλη μια φορά ιδιαίτερα οι μαθητές μας έδωσαν την ικανοποίηση ότι η ελληνική παρουσία στο ζήτημα της λήψης κοινών αποφάσεων σχετικά με το μέλλον του περιβάλλοντος είναι καίριας σημασίας.  Πράγματι, η άρτια παρουσίαση των υδροβιότοπων της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου, των λιμνών και άλλων σημαντικών περιβαλλοντικών συστημάτων αποτέλεσε το ερέθισμα για μια πολύ γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και όχι μόνο. 

 

 

 

 

Ωστόσο, και η οργάνωση των Λιθουανών χάρη στα εργαστήρια έδωσε τον απαραίτητο βιωματικό τόνο στις εργασίες των δράσεων. Σε αυτά τα παιδιά μέσω της αλληλεπίδρασής τους σχετικά με το ζήτημα της «Φυσικής Κληρονομιάς» εκφράζοντας τη δημιουργικότητά τους ήρθαν σε επαφή, γνωρίστηκαν και τελικά δημιούργησαν δίκτυα επικοινωνίας και κοινού προβληματισμού.

Η λιθουανική φιλοξενία υπήρξε αξιοσημείωτη, κάτι που τεκμηριώνεται από τις ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές ξεναγήσεις των ομάδων μας από τους Λιθουανούς μαθητές του σχολείου „Vyturio“ gimnazija, αλλά κυρίως από το θετικό κλίμα της συναναστροφής των παιδιών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναφερθεί ως σημαντική και η πολύ ωραία εμπειρία της επαφής των μελών των αποστολών με την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας στο Visitors Centre of Baltic Seaside Regional Park, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ενημερωθούν σχετικά με το τοπικό οικοσύστημα. Ο καθαρισμός της παρακείμενης παραλίας από μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, από την άλλη, προσέδωσε εν προκειμένω και τον χαρακτήρα της άμεσης παρέμβασης με στόχο την ενεργό δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, η επίσκεψη στην ιστορική πόλη Trakai έδωσε τη δυνατότητα σε όλους να γνωρίσουν τον Λόφο των Αγγέλων, ένα πραγματικό θαύμα φυσικού τοπίου απαράμιλλης αισθητικής για την ενίσχυση της ανθρώπινης αφοσίωσης και πνευματικότητας, και το Κάστρο του νησιού Trakai του 14ου αιώνα με την αξιοθαύμαστη χλωρίδα και πανίδα στη λίμνη Galve .

Λίγο πριν την αναχώρηση όλων των αποστολών και αφού συντάχθηκε η σχετική επιστολή – ψήφισμα των μαθητών/τριών της 4ης κινητικότητας του προγράμματος ERASMUS+ KA229 PROJECT „ACTING NOW FOR FUTURE“, επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο του Κάουνας, όπου επιδόθηκε η συγκεκριμένη επιστολή. Παράλληλα, όμως, συζητήθηκαν πολύ σημαντικές διαστάσεις του προβληματισμού των μαθητών/τριών, κατατέθηκαν προτάσεις και αναδείχθηκαν νέες καλές πρακτικές σχετικά με την προστασία της «Φυσικής Κληρονομιάς». Παράλληλα, στη συνάντηση αυτή οι εταίροι ενημερώθηκαν για την ατζέντα του Δήμου σχετικά με τα ζητήματα της επιχειρηματικότητας και ανάδειξης του Κάουνας ως πόλη ιδιαίτερα φιλική στον πολίτη.

Επιπρόσθετα, οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την τύχη να γνωρίσουν έστω και για περιορισμένο χρόνο την πόλη Βίλνιους κατά τη μετακίνησή τους στο αεροδρόμιο για τη μετάβασή τους κατά την επιστροφή τους προς την Ελλάδα, μια πόλη με πολλή ζωντάνια, ξεχωριστή αισθητική και με ιδιαίτερο ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Τέλος, δε θα ήταν δυνατό να μη μνημονευτεί η γνωριμία των εταίρων με την ιδιαίτερη λιθουανική κουζίνα, τη γαστρονομία και τα ήθη και έθιμα του τόπου, αλλά και την κουλτούρα μίας εκ των χωρών της Βαλτικής, της Λιθουανίας. Με κύριες αποσκευές μας τη θερμή λιθουανική φιλοξενία, την καλή οργάνωση  των δράσεων και τη γνωριμία με ανθρώπους που μας συνδέουν κοινοί προβληματισμοί και ανησυχίες δηλώνουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και από τη συγκεκριμένη κινητικότητα του προγράμματος ERASMUS+ KA229 PROJECT „ACTING NOW FOR FUTURE“ με την ευχή και οι μετέπειτα δράσεις να είναι το ίδιο επιτυχημένες.

Οι μαθητές με την  λήξη των εργασιών δημοσίευσαν “πράσινο” υπόμνημα και καλούν όλους να το υπογράψουν:

As part of the Erasmus+ project “Acting now for the future”, we have been reflecting on climate and sustainability issues since 2020 and decided, together with five partner secondary schools in the EU, to draft a petition based on several consensus recommendations from the scientific community.

“If humanity invests just an extra 2% of Global GDP in developing eco-friendly technologies and infrastructure every year, this would be enough to prevent catastrophic climate change, while also creating lots of new jobs and economic opportunities.”

https://www.openpetition.eu/petition/online/acting-now-for-the-future-2-gdp-to-prevent-climate-change

Recognizing that we share common concerns about the future, we would be very grateful if you could collaborate with our project by signing the petition and spreading the word.

Acting Now for the Future/ 4η Κινητικότητα Λιθουανία

Αφήστε μια απάντηση