(The video of the 6th mobility in Lisbon of the Erasmus+ program “Acting Now for the Future, is in English. The link is at the end of the article). Στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος Erasmus + KA229 “Acting now for the future” από τις 7 έως και τις 12 Μαΐου 2023  μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Λισαβόνα, τον τελικό προορισμό του συνολικού προγράμματος. Υπεύθυνοι του προγράμματος και συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν η Αναπληρώτρια Διευθύντρια, κα Εφραιμίδου Κατερίνα, και ο Αναπληρωτής Υποδιευθυντής, κος Χαμπίδης Θεόδωρος, ενώ η ομάδα των μαθητών απαρτιζόταν από πέντε μαθητές/τριες και συγκεκριμένα τον Ανθόπουλο Χρήστο, τον Αμπεριάδη Αναστάσιο, την Ιωαννίδου Λυδία, την Κοτσάνη Ανθή και την Μπακαλάκη Αικατερίνη. Η αποστολή του σχολείου μας συνάντησε στην Πορτογαλία τα υπόλοιπα μέλη της κινητικότητας από την Εσθονία, την Κρήτη, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Τσεχία.

Οι δράσεις της τελικής αυτής κινητικότητας του προγράμματος βασίστηκαν και εστιάστηκαν στη διενέργεια της συνεδρίασης της ολομέλειας βάσει του Μοντέλου των Ηνωμένων Εθνών (Modal United Nations), προκειμένου από αυτή να προκύψουν τα τελικά πορίσματα ολόκληρου του προγράμματος. Για τον λόγο αυτό και υπήρξαν αυστηρά πολυπολιτισμικές ομάδες που, αφού κατέθεσαν προτάσεις, έθεσαν ερωτήσεις και εντέλει προέβησαν σε σχετικά ψηφίσματα. Οι ομάδες ασχολήθηκαν με άξονες όπως η φυσική κληρονομιά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, η ανακύκλωση κ.λπ.

Όσον αφορά το πλαίσιο των δράσεων θα πρέπει να τονιστεί ότι  ακολουθώντας πλέον την παράδοση των προγενέστερων κινητικοτήτων μαθητές/τριες αλλά και καθηγητές/τριες μπόρεσαν να αλληλεπιδράσουν σε μία σταθερή βάση σεβασμού του περιβάλλοντος, προστασίας του και διαμόρφωσης συναφών στρατηγικών. Τηρώντας την ισορροπία ανάμεσα σε θεωρητικές προσεγγίσεις και βιωματικές δράσεις, δόθηκε το έναυσμα στα μέλη όλη της κινητικότητας  να βιώσουν τον παλμό της ανάγκης για συλλογική προσπάθεια με στόχο τη διαμόρφωση μίας κοινής προοπτικής, αυτής του υγιούς περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική η επίσκεψη στο φυσικό καταφύγιο της εκβολής του Τάγου “EVOA”, όπου με ξεναγήσεις, πειράματα, ομαδικές εργασίες, παιχνίδια και παρουσιάσεις  τα παιδιά γνώρισαν ορισμένες από τις πτυχές της χλωρίδας και της πανίδας. Αντίστοιχα, βιωματικού χαρακτήρα δράση υπήρξε και ο καθαρισμός της παραλίας Praia da Torre, όπου και η πρόσκληση του ανοίγματος στον Ατλαντικό δεν άφησε ανεπηρέαστα τα παιδιά που έτσι κολύμπησαν στα υπέροχα νερά του ωκεανού.

Παράλληλα, η επίσκεψη στο Cabo da Roca, το δυτικότερο σημείο της Ευρώπης, προσέφερε τη δυνατότητα στα μέλη του προγράμματος να δουν την αφετηρία των Πορτογάλων εξερευνητών προς τον δυτικό κόσμο. Αντίστοιχα σημαντική υπήρξε και η ξενάγηση και η ενημέρωση στο ιδιαίτερα εντυπωσιακό και υπερσύγχρονο πανεπιστήμιο NΩVA, όπου και οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις εκπαιδευτικές προοπτικές που ανοίγονται μπροστά τους.

Συγχρόνως, ο πολιτισμός, η αρχιτεκτονική, η κουλτούρα και η κουζίνα της Λισαβόνας  υπήρξαν οι αφορμές για τη γνωριμία μαθητών/τριών και καθηγητών/τριών του σχολείου μας με μία κοινότητα τόσο διαφορετική από την ελληνική αλλά και τόσο ίδια όσον αφορά τους προβληματισμούς για το περιβάλλον και την προοπτική προστασίας του. Η ταξιδιωτική εμπειρία στη Λισαβόνα υπήρξε ανεκτίμητη: οι κήποι του Γκιουλμπενκιάν, η Αλφάμα, η Μονή των Ιερονυμιτών, η Μπάιρο Άλτο, ο Πύργος της Μπελέμ, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, το Εθνικό Μουσείο Πλακακίων, το μνημείο Padrao dos Descobrimentos και πολλά πολλά άλλα υπήρξαν μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που άφησαν έντονο το στίγμα τους στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες.

Ένα βασικό και κύριο χαρακτηριστικό της 6ης κινητικότητας του σχολείου μας, του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας υπήρξε αναντίρρητα το γεγονός ότι με γνώμονα τη συλλογικότητα και τη διεκδίκηση  ενός μέλλοντος βασισμένου στην κουλτούρα της συνεργασίας οι νέοι και οι νέες της Ευρώπης μπορούν να ευελπιστούν, να προσδοκούν και να διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον.

Το σχολείο μας, το 7ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα “Acting now for the future” έκανε πράξη αυτό στο οποίο είναι στοχοπροσηλωμένο σταθερά: στην εξωστρέφεια, τη σύνδεση με την τοπική κοινότητα και την πρόοδο των μαθητών/τριών.

Εξάλλου, τα παιδιά του 7ου Λυκείου είναι αυτά που θα ορθώσουν τη φωνή τους διεκδικώντας  ένα πλαίσιο όσμωσης με τον Άλλο, συγχρωτισμού με τα μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας και υγιούς συνύπαρξης σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η Ευρώπη των νέων Ευρωπαίων, άλλωστε, είναι η Ευρώπη της αειφορίας, της ειρήνης και της ανεκτικότητας.  Μακάρι και στο μέλλον να υπάρξουν αντίστοιχες ευκαιρίες για τους μαθητές του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης.

Video_ActingNowForTheFuture_6th Mobility_Lisbon_2023

 

 

Erasmus + KA229 “Acting now for the future”: το 7ο Λύκειο Θεσσαλονίκης συναντά τους εταίρους του προγράμματος στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας