Στις 20 Μαρτίου 2024, στην  εαρινή ισημερία ή αλλιώς την 1η μέρα της Άνοιξης οι μαθητές της Α Λυκείου του σχολείου μας συμμετείχαν στην πανελλήνια δράση Υπολογίζοντας την ακτίνα της Γης, με την μέθοδο του Ερατοσθένη που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ).

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, οι μαθητές εξερεύνησαν τη συναρπαστική ζωή και το έργο του Ερατοσθένη του Κυρηναίου (έτος γεν 276 π.χ.), ενός διάσημου επιστήμονα που ξεχώρισε σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών, της γεωγραφίας, της ποίησης, της αστρονομίας και της θεωρίας της μουσικής. Ειδικότερα,  εμβάθυναν σε ένα από τα πιο διάσημα πειράματά του, στο οποίο κατάφερε να υπολογίσει την περίμετρο της Γης. Μελετώντας τις μεθόδους του, οι μαθητές είχαν στη συνέχεια την ευκαιρία να αναπαράγουν το πείραμα οι ίδιοι στην ισημερία του Μαρτίου του 2024. Ο κύριος στόχος αυτού του έργου είναι να τονίσει τη σημασία των πειραμάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στοχεύει στο να εμπλέξει τόσο μαθητές όσο και δασκάλους σε δραστηριότητες εμπειρικής και συνεργατικής ανακάλυψης, προωθώντας το ενδιαφέρον για την επιστήμη μεταξύ των μαθητών και καλλιεργώντας μια θετική στάση προς αυτήν. Τελικά, το έργο στοχεύει στο να καθιερώσει την αντίληψη ότι οι  θετικές επιστήμες μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το σύμπαν.

Το σχολείο μας ειδικά υλοποιεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη» και  συνεργάζεται με 5 χώρες του εξωτερικού και το Γυμνάσιο Λογγάδων Ιωαννίνων. Σε κάποιες από τις χώρες, λόγω του καιρού, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία, οπότε και θα δημοσιοποιηθεί το πρότζεκτ με όλες τις λεπτομέρειες.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Εφραιμίδου Κατερίνα

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα του ΠΑΝΕΚΦΕ

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ