Στο σχολείο μας, ακολουθώντας το γνωστό σύνθημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “ενωμένοι μέσα από τη διαφορετικότητα” και προωθώντας την εκμάθηση ξένων γλωσσών μέσα από σύγχρονες δεξιότητες, διοργανώσαμε και φέτος ενδοσχολικό διαγωνισμό μετάφρασης “Juvenes Translatores” με τις υποδείξεις του κ. Λεονίδα Κουμαρδά και του τοπικού γραφείου μετάφρασης της ΕΕ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοδελίδα της ΕΕ διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η ζήτηση για μεταφράσεις και μεταφραστές αυξάνεται ολοένα περισσότερο στην Ευρώπη, και για αυτό οι μαθητές πρέπει να ευαισθητοποιηθούν στο πόσο σημαντικές είναι οι μεταφραστικές δεξιότητες και ο ρόλος της μετάφρασης, ως “γέφυρας” ανάμεσα στις γλώσσες, κατανόησης της κουλτούρας και επικοινωνίας των Ευρωπαίων πολιτών.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου  Αντώνιος Βαρβάρης, Γεώργιος Γκουγκούσης, Σεραφείμ Ιωακειμίδης, Ελευθερία Ρίζου, Κρίστι Ρίκα, Έκτορας Ταλαντινός, Γλυκερία-Ευαγγελία Τουρούνογλου και Χαράλαμπος Ψύλλος  μετέφρασαν κείμενα από τα αγγλικά στα ελληνικά,  ενεργοποιώντας τις γλωσσικές τους ικανότητες, εφευρίσκοντας μεταφραστικές λύσεις  και γνωρίζοντας έτσι το επάγγελμα των μεταφραστών με άμεσο τρόπο.

Όλοι οι μαθητές/τριες  θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής υπογεγραμμένο από το Γραφείο Μετάφρασης, ενώ η καλύτερη μετάφραση από το σχολείο μας θα αναμετρηθεί με τις καλύτερες άλλων σχολείων που επίσης δεν κατάφεραν να κληρωθούν στον επίσημο διαγωνισμό.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα παιδιά και σε μελλοντικές συμμετοχές του σχολείου μας στον διαγωνισμό!

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δήμητρα Αθανασέλη ΠΕ06

 

Συμμετοχή μαθητριών και μαθητών του σχολείου μας σε ενδοσχολικό διαγωνισμό μετάφρασης”Juvenes Translatores”