Στις 11/3/2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α τάξης, συμμετέχοντας στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Σχολείο, Δίαυλος Τέχνης & Επιστήμης», επισκέφθηκαν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ για να ξεναγηθούν στην έκθεση με τίτλο Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;) της οποίας η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 100 εκθέματα, ταινίες και διαδραστικά παιχνίδια. Μέσα από αυτά παρουσιάζει διάφορες ιστορίες παραποιήσεων και πλαστογραφήσεων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, περιγράφει τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που εξηγούν την εμφάνισή τους, τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρα πίσω από αυτές, τον αντίκτυπό τους και που είχαν πώς τελικά αποκαλύφθηκαν.       

Έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της κριτικής σκέψης, η έκθεση συνέβαλε ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες του λυκείου μας, γνωρίζοντας τα ιστορικά αυτά παραδείγματα, να αναρωτηθούν για τη σύνδεσή τους ανά τους αιώνες, για το πόσο διαχρονική είναι η «εξαπάτηση» και η ανθρώπινη προδιάθεση να πιστεύει στο «ψεύτικο», και να προβληματιστούν σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης.

Συνοδοί καθηγητές: Παπαγεωργίου Βασίλειος, Θεόδωρος Χαμπίδης, Αναστασία Μακρογιάννη,  Δήμητρα Αθανασέλη

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Α Λυκείου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ, στην έκθεση με τίτλο Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;)