(The video of the 5th mobility in Prague of the Erasmus+ program “Acting Νow for the Future” is in English, the link is at the end of the article)

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + KA229 με τον τίτλο “Acting now for the future” το 7ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την παράδοση συμμετοχής του σε προγράμματα, δράσεις και καλές διδακτικές πρακτικές, είχε την ευκαιρία να λάβει μέρος σε μία ακόμη κινητικότητα ως εταίρος. Η κινητικότητα έλαβε χώρα στην Πράγα της Τσεχίας από τις 20 έως τις 26 Μαρτίου 2023 και είχε ως θεματική το ζήτημα της Κυκλικής Οικονομίας, των τομέων εφαρμογής της, των συναφών αρχών της και των σχετικών καλών πρακτικών και των δυνατοτήτων εφαρμογής της στα σχολεία αλλά και στις ευρύτερες κοινότητες. Πέρα την Τσεχία και την Ελλάδα που εκπροσωπήθηκε από μαθητές/τριες της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης άλλες χώρες – εταίροι ήταν η Λιθουανία, η Εσθονία και η Πορτογαλία. Η αποστολή των μελών του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης στην 5η κινητικότητα του προγράμματος “Acting now for the future”  υπήρξε θετική καταρχάς για τον εξής λόγο: τα παιδιά του 7ου Λυκείου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους και την ίδια στιγμή να αισθανθούν τον παλμό της Ευρώπης, να διαμορφώσουν μια αντίληψη με γνώμονα τη διεκδίκηση ενός καθαρού περιβάλλοντος και μιας καλύτερης προοπτικής συνύπαρξής με τους εταίρους της Ευρώπης.

Αξίζει να τονιστεί ότι το πρόγραμμα της πόλης  υποδοχής, της πανέμορφης Πράγας, υπήρξε άρτιο και ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Αφενός η ποικιλία του και η καλή οργάνωση συνέβαλαν στην ομαλή ροή των δράσεων εξασφαλίζοντας το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων και την ικανοποίησή τους. Η στόχευση στη θεωρητική προσέγγιση των θεματικών με ταυτόχρονη προσδοκία τη βιωματική καλλιέργεια της συνειδητότητας στα περιβαλλοντικά ζητήματα υπήρξε εύστοχη. Οι παρουσιάσεις των ερευνητικών πορισμάτων των ίδιων των μαθητών και μαθητριών στη θεματική της ατζέντας των δράσεων, αλλά και από ακαδημαϊκούς των μελών του Campus of Czech University of Life Sciences in Prague, η ενημέρωση από τους υπεύθυνους του Zerowaste shop, όπου και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα Sustainability workshop, ο καθαρισμός του δάσους Křivoklát Castle, η σύνταξη επιστολής με συγκεκριμένα αιτήματα προς τον δήμαρχο Πράγας και πολλά άλλα υπήρξαν μερικές μόνο από τις πολλές δράσεις του προγράμματος.

Η μεγάλη ποικιλία του προγράμματος σαφέστατα περιελάμβανε και δράσεις εστιασμένες στη τσέχικη φιλοξενία. Η γνωριμία με την τοπική κουζίνα, οι επισκέψεις σε μερικούς μόνο από τους άπειρους πολιτιστικούς χώρους της πόλης, όπως η Παλιά Πόλη της Πράγας, το Κάστρο της, η Χρυσή Λεωφόρος, ο Καθεδρικός Ναός του St Vitus αλλά και οι βόλτες στους γραφικούς δρόμους της πόλης έδωσαν το κατάλληλο χρώμα στην όλη διοργάνωση. Παράλληλα, θα πρέπει να αναφερθούν οι ικανοποιητικές παροχές διαμονής στο Novoměstský Hotel και βεβαίως η φιλικότητα, η δοτικότητα και η προσήνεια των εκπαιδευτικών του σχολείου Gymnázium J. A. Komenského, οι οποίοι με ευδιάκριτο ζήλο συνέβαλαν με την άψογη διοργάνωσή τους στη διαμόρφωση ενός άριστου  πλαισίου συνεργασίας.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στην όλη δράση με στόχο τη μύησή τους στις αρχές της συλλογικότητας, την ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους, αλλά και  του πνεύματος αλληλοϋποστήριξης τεκμηρίωσαν την πρόθεση καλλιέργειας του πνεύματος της ενσυναίσθησης και της συνεργασίας πάντα στο πλαίσιο της προοπτικής ενός κοινού μέλλοντος, με άξονα τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Το τέλος της 5ης κινητικότητας του προγράμματος Erasmus + KA229 με τον τίτλο “Acting now for the future” μάς γέμισε χαρά και ικανοποίηση. Ταυτόχρονα, όμως, μας δημιούργησε την ελπίδα πως οι συνεργασίες των εκπαιδευτικών, των μαθητών/τριών, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, των ίδιων των γονέων των μαθητών/τριών και της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας τους εταίρους μας με πνεύμα  συλλογικότητας, επικοινωνίας και συνεργατικότητας βασίζεται αφενός στην ευελιξία και στην προσαρμοστικότητα στις εκάστοτε συνθήκες και αφετέρου στην ελπίδα για εξασφάλιση ενός υγιούς ψυχοκοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος συνύπαρξης.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Εφραιμίδου Κατερίνα & Χαμπίδης Θεόδωρος

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της κινητικότητας  ΕΔΩ – Click Here

Η παρουσία του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης στην Πράγα ως εταίρου του προγράμματος Erasmus + KA229 “Acting now for the future”
Ετικέτες: