Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, 9.30-12.30 π.μ. το σχολείο μας, το 7ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, είχε τη χαρά να αναλάβει για άλλη μία χρονιά τη συνδιοργάνωση της 3ης Μαθητικής Συνάντησης «Κλικ, προστάτευσέ το!» στους Κήπους του Πασά στην Άνω Πόλη. Τρία σχολικά έτη μετά από την 1η και 2η Μαθητική Συνάντηση (2018 και 2019 αντίστοιχα) υλοποιήθηκε μία ακόμη εξαιρετική δράση με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης δια της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κας Αντωνίας Δαρδιώτη, του ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ελ. Κορδελιού & Βερτίσκου, του ΚΕΠΕΑ Θέρμης, της Δ.Δ.Ε. Ημαθίας και της Δ.Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης διά των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων/Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Κατά τη φετινή 3η Μαθητική Συνάντηση του «Κλικ, προστάτευσέ το!» υποδεχτήκαμε συνολικά 500 μαθητές/τριες από τριάντα ένα (30) σχολεία (Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Δημοτικά και Ειδικά) της Ανατολικής, της Δυτικής Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Τα σχολεία αυτά ήταν τα εξής: 5ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, 4ο, 6ο και 26ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 1ο και 3ο Γυμνάσιο Θέρμης, 3ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς,  2ο Γυμνάσιο Άνω Τούμπας και 2ο Γυμνάσιο Τούμπας, 1ο Γυμνάσιο Πεύκων, 1ο Γυμνάσιο Πολίχνης, 5ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου, Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Νεάπολης, 5ο και 6ο Γυμνάσιο Κατερίνης, 1ο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Θέρμης, 1ο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, 14ο και 27ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης,  1ο και 2ο ΓΕΛ Θέρμης, 3ο και 7ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, 2ο ΓΕΛ Εχεδώρου, 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης “Μανόλης Ανδρόνικος”, 8ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης και Πρότυπο ΕΠΑΛ Επανομής.

Η δράση όπως σχεδιάστηκε είχε κατά βάση εκπαιδευτικό χαρακτήρα περιλαμβάνοντας ομαδικά παιχνίδια γνωριμίας στους Κήπους του Πασά, περιήγηση, παρατήρηση και φωτογράφιση σε γειτονιές της Άνω Πόλης, αλλά και μία μουσική εκδήλωση λήξης. Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας ανέλαβαν ρόλους ιδιαίτερα απαιτητικούς στους οποίους ανταποκρίθηκαν με ξεχωριστό ζήλο, μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο και χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία του σχολείου πριν και μετά την εκδήλωση και χωρίς να απέχουν οι μαθητές/τριες του σχολείου μας από τα μαθήματά τους. Ορισμένες μόνο από τις δράσεις που ανέλαβαν οι μαθητές/τριες του σχολείου μας ήταν οι εξής:

  1. Σχεδίασαν στα κινητά τους και εκπαιδεύτηκαν στην περιπατητική – ξεναγητική διαδρομή στην Άνω Πόλη,
  2. Διεκπεραίωσαν την περιπατητική – ξεναγητική διαδρομή στην Άνω Πόλη,
  3. Οργάνωσαν καλλιτεχνικές δράσεις που περιελάμβαναν εικαστικές παρεμβάσεις στον ευρύτερο χώρο του σχολείου και των Κήπων του Πασά,
  4. Επιμελήθηκαν μουσικά την όλη εκδήλωση και
  5. Οργάνωσαν γραμματειακά την όλη δράση αναλαμβάνοντας τον διαμοιρασμό έντυπου υλικού και την οργάνωση των επισκεπτών/τριών μαθητών/τριών σε ομάδες των είκοσι ατόμων προκειμένου να ξεναγηθούν από μαθητές/τριες-ξεναγούς του σχολείου μας.

Τα παιδιά μέσω της εκδήλωσης του «Κλίκ, προστάτευσέ το!» ήρθαν σε επαφή με άλλα παιδιά διαφορετικών σχολείων που υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Έτσι μπόρεσαν να εμπεδώσουν τον χαρακτήρα της δικτυωμένης δράσης, να μοιραστούν βιώματα και εμπειρίες, ώστε να λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις κατά τη λήξη της χρονιάς, όπως η ομαδική έκθεση φωτογραφίας και η εκδήλωση παρουσίασης δράσεων. Εν προκειμένω να αναφερθεί ότι η δράση αυτή θα λάβει χώρα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο κατά το διάστημα 15-31 Μαΐου 2023.

Με το πέρας της εκδήλωσης «Κλικ, προστάτευσέ το!» τεκμηριώθηκε η αίσθηση της ένταξης των παιδιών σε μία εκπαιδευτική κοινότητα, η εμψύχωσή τους και η ενεργοποίηση των εργασιών και δράσεών τους καθ’ όλη τη σχολική χρονιά.

Ευχόμαστε και υποστηρίζουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα μας δράσεις οι οποίες συμβάλλουν στη διαμόρφωση καλού κλίματος συνεργασίας με την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα και συγκεκριμένα με τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς τους, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και την τοπική κοινότητα, ώστε να ευοδωθούν και στο μέλλον παρόμοιες δράσεις. Για τον λόγο αυτό και ευχαριστούμε από καρδιάς όλα τα παραπάνω άτομα και δηλώνουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι/ες από την όλη δράση με την ελπίδα να υπάρξουν και άλλες τέτοιες ευκαιρίες έμπρακτης εκδήλωσης της εξωστρέφειας του σχολείου μας.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης

Η Αν. Διευθύντρια

Εφραιμίδου Αικ.

Απολογισμός/Βίντεο της δράσης “Κλικ, στην Άνω Πόλη”