Η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, πραγματοποίησαν στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «Μνήμη και Ελπίδα».  Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος τόνισε ότι «Η ιστορία του Ολοκαυτώματος μας δείχνει πώς ένας συνδυασμός γεγονότων και συμπεριφορών μπορεί να διαβρώσει τις δημοκρατικές αξίες μιας κοινωνίας. Και αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η αδράνεια επομένως δεν είναι αποδεκτή». Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, ο Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Καθηγητής κ. Μάνος Αλχανάτης, ο Πρέσβης του Κράτους του Ισραήλ κ. Νόαμ Κατς και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Γιώργος Καλαντζής. Την κεντρική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο βουλευτής κ. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Συνόδου π. Θεοχάρης Βαρνάβας ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, η Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, η βουλευτής κ. Νίνα Κασιμάτη ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές κ. Γεώργιος Σταμάτης, κ. Ρένα Δούρου, κ. Αθηνά Λινού και κ. Παύλος Χρηστίδης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Ρωμανός, η Αναπληρώτρια Αντιπεριφερειάρχης κ. Χριστίνα Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα κ. Κωνσταντίνος Ζώμπος, ο επικεφαλής της παράταξης “Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης” κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, ανώτατοι δικαστικοί, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, αρχηγείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.

Στο επίκεντρο φέτος ήταν οι μαθητές/τριες της Α και Β Λυκείου και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί τους που συμμετέχουν στον διαγωνισμό που συνδιοργανώνουν το τμήμα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας. Προβλήθηκαν ταινίες που έχουν διακριθεί και εκφράζουν τον προβληματισμό των νέων σχετικά με το Ολοκαύτωμα και τη σημασία του.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στο πλαίσιο της παραπάνω εκδήλωσης και με κριτήριο τον αριθμό των συμμετοχών τους επί σειρά ετών στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, μεταλαμπαδεύοντας έτσι άσβεστη τη συλλογική μνήμη στους μαθητές/τριες τους, τιμήθηκαν οι καθηγήτριες Λυκείου κ. Άννα Πολίτου από το 2ο Γενικό Λύκειο Κορωπίου και η κ. Αικατερίνη Εφραιμίδου από το 7ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.

Πηγές:     ΕΡΤκαι ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΘΗΝΩΝ

Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος