Τα κέντρα EUROPE DIRECT φέρνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στον κόσμο και κάνουν πιο εύκολη τη συμμετοχή σε συζητήσεις για το μέλλον της ΕΕ. Τα κέντρα δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τις πολιτικές, τα προγράμματα και τις προτεραιότητες της ΕΕ και συνεργάζονται ενεργά με τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να αισθάνονται ότι συμμετέχουν περισσότερο στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.  Με την σκέψη ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ τάξης του σχολείου μας σε λίγο καιρό τελειώνουν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επιλέχθηκε η συνεργασία με το Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά μας εργαλεία που προσφέρουν αρκετές εναλλακτικές στην επιλογή επαγγελματικής καριέρας.

Η κα Ρουμελιώτη Αικατερίνη από το γραφείο Europe Direct της Κεντρικής Μακεδονίας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του σχολείου μας και ενημέρωσε τους μαθητές της Γ τάξης, σχετικά με: α) τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης β) τις 6 βασικές αξίες της Ε.Ε γ)  τις ευρωεκλογές και τη σημασία τους δ) τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους νέους και ε) τα επιδοτούμενα από την Ε.Ε. προγράμματα για νέους, όπως ο εθελοντισμός, το Discover EU και τα διάφορα είδη του Εράσμους. Η κα Ρουμελιώτη έδειξε στους μαθητές και τις μαθήτριες την ιστοσελίδα του Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας και άλλες ιστοσελίδες από τις οποίες μπορούν να ενημερώνονται για τα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν και τους κάλεσε να επικοινωνήσουν με το γραφείο της για οποιαδήποτε σχετική απορία. Οι βοηθοί της κας Ρουμελιώτη μοίρασαν στους μαθητές και τις μαθήτριες ενημερωτική μπροσούρα και στο σχολείο πληροφοριακό υλικό, αφίσες και χάρτες.

Φιλοδοξούμε ότι οι η δράση αυτή ενίσχυσε τον ευρωπαϊκό αυτοπροσδιορισμό των μαθητών και των μαθητριών μας και έκανε ξεκάθαρο ότι τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν την ευκαιρία στους νέους και τις νέες να ανακαλύψουν τον κόσμο, να εξερευνήσουν νέες πτυχές και να αυτοεξελιχθούν. Ειδικότερα, οι ορίζοντές τους διευρύνονται είτε πρόκειται για σπουδές, είτε για κατάρτιση, είτε για νέες θέσεις στην αγορά εργασίας ενώ ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους , να μελετήσουν νέες τεχνικές, καθώς επίσης  να καλλιεργήσουν τις διαπροσωπικές και διαπολιτισμικές τους ικανότητες.

Σύνδεσμος για την ιστοσελίδα του Europe Direct ΚΜ

 

 

Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός / Europe Direct